مشخصات برنامه

صعود به قله کلاهه تفرش

تاریخ اجرا: ۳ بهمن ماه ۱۳۹۹

سرپرست برنامه: بیتا سلیمانی

مربی برنامه: آقایان کریمی، فراهانی، احمدی

تعداد افراد شرکت کننده : ۱۸ نفر

افراد شرکت کننده :

خانمها: هیلدا رضایی –  مهسا رضایی ــ  بیتا سلیمانی

آقایان: کریمی– حسین صالحی – عباس رحیمی – مراد اسکندری – علی مزیدآبادی فراهانی – کوروش گودرزی –عباس خانلری – علی محسنی ـ امین احمدی ــمجید احمدی ــحمید نشاط فرــ حمیدرضا فراهانی ــ ایمان کبریتی ــسید مهدی کاظمی ــ حمید چقائی

معرفی قله:

کوه کلاهه در شمال استان مرکزی بین شهرهای تفرش و آشتیان قرارگرفته است ارتفاع آن از سطح دریا ۳۱۰۰ متر است .علت نام گذاری آن اینست که از دور شبیه کوهی است که کلاه برسردارد.  در کاسه قله بافت آن صخره ای میشود ولی دست بسنگ قابل صعود است. دارای دره های پر شیب از همه طرف است . کوههای اطراف آن شامل: در شرق، کوه بغل تیر – درجنوب کوه کمردوشاخ – در جنوبغربی کوه میراب – درشمالغرب کوه قاچ قره ودرجنوب شرق کوه هزارخانی قرار دارند. جاده تفرش سلفچگان درشمال وشمالشرقی – جاده اراک تفرش درغرب وجاده آشتیان سلفچگان در جنوب آنرا احاطه کرده اند. روستاهای آهو – گرکان و شهرآب درجنوب وجنوب غرب، روستاهای دلارام ونقوسان در شمال، روستاهای عبدل آباد فوجرد و رستگان درشرق، و کنگران – گنه – سفیدشبان در غرب آن قرار دارند.  در این کوه چشمه های متعدد دیده میشود که در پایین  یالهای شمالی بیشترند.

ارتفاع قله :۳۱۰۰ متر

موقعیت جغرافیایی:استان مرکزی –تفرش-روستای سفید شبان

مسیرهای صعود به قله:

برای صعود به این قله مسیر های متفاوتی وجود دارد که پر ترددترین آنها یکی از طریق روستای سفیدشبان در گردنه نقره کمر وغرب این قله است .دیگری از روستای آهو در جنوب قله وراه سوم از شهر تفرش  وشهرک کوهین است.

الف-مسیر غربی : از جاده اراک یا آشتیان وارد روستای شهراب وجاده تفرش شده در ادامه به دامنه گردنه نقره کمر میرسیم کمی جلوتر درسمت راست جاده فرعی روستای سفید شبان دیده میشود وارد میشویم ۶۰۰ متر جلوتر به روستا میرسیم درشرق روستا باغات آن وجاده خاکی آن قرار دارد وارد میشویم راه در دره درازی ادامه پیدا میکند نرسیده به انتهای دره آهسته آهسته میل به راست ارتفاع میگیریم تابه کاسه سنگی قله برسیم را مناسبی ازبین سنگها انتخاب وقله را صعود میکنیم.

ب-مسیر جنوبی : از شهر آشتیان به روستای آهو رفته در شمال روستا جاده ای خاکی دیده میشود وارد شده ومیل به چپ آنرا ادامه میدهیم تا به منطقه دارای آب ودرخت بنام راه چان برسیم آب را از آنجا برداشته وجهت شمال دره را ادامه میدهیم به دوراهی میرسیم دره سمت چپ را انتخاب کرده وادامه میدهیم ،مجددا به دوراهی میرسیم که در این مرحله مسیر راست را انتخاب میکنیم تا به زیرکاسه قله که شیب تندی دارد برسیم وسپس  مسیر مناسبی را جهت صعودانتخاب می کنیم.

ج-مسیر شمالی : وارد شهرتفرش ومیدان رجایی ( تختی ) شده از آنجا به شهرک کوهین میرویم جاده باغات را ادامه داده به محل تلاقی سه دره میرسیم دره وسطی رابرگزیده وادامه میدهیم تا به دوراهی دیگری که هردو آب ودرخت دارند برسیم. راه سمت چپ را ادامه داده به کاسه زیر قله میرسیم  تا بالای یال میل بچپ رفته و  از آنجاقله را صعود میکنیم دره سمت راست با مسیر غر بی در بالا یکی میشود.

امکانات قله و منطقه:

پوشش جانوری منطقه: گرک، روباه،مار، عقاب، لاک پشت وبزکوهی و….

پوشش گیاهی منطقه: گون، کرک خرگوشه، گل های لاله، کنگر وپیاز کوهی و…

امکانات قله :جاده ماشین رو، آنتن دهی در اغلب مسیر، چشمه،و قسمتی از مسیر ها پاکوب می باشد.

منطقه حفاظت شده جانوری و گیاهی

خصوصیات جغرافیایی:

الف -پوشش گیاهی:

در بیابانهای مستعد و استثنایی این منطقه نیز گیاهان متنوع وحشی و دارویی بسیار رشد می‌کند. همچنین گیاهانی نظیر زیتون و زعفران که در دو آب وهوای متفاوت رشد می‌کنند، هر دو در تفرش کشت می‌شوند. یکی دیگر از نامهایی که تفرش به آن معروف است «شهر گردو و بادام» است. علت خوب بودن این دو محصول در این منطقه، وجود درصد کمی آهک در خاک منطقه‌است. بزرگ‌ترین درخت گردو با محیط ۶ متر و قطر ۱,۹ متر در روستای دلارام (تراران) قرار دارد و سالانه پانزده هزار عدد گردو می‌دهد.

همچنین دارای هشت تیپ با ۹۱ گونه گیاهی است که ۱۶ گونه آن را گون ها تشکیل می دهد. از میان گونه های موجود در منطقه، هشت گونه آستراگیوس بوته ای با ارزش بالای حفاظتی در سطح ملی وجود دارد.

ب-حیات وحش:

با توجه به آب و هوا و اقلیمی که این منطقه دارد، انواع وحوش از قبیل قوچ، بز وحشی، گرگ، روباه، شغال،گراز، کبک، تیهو، بلدرچین، غاز، مرغابی وحشی، جوجه تیغی، سگ آبی، انواع موش آبی و موش کور، لاکپشت، خوکچه وحشی، خفاش، جغد، عقاب، قرقی، شاهین، سهره، بلبل، قناری، دارکوب، شانه به سر، دم جنبانک، کبوتر چاهی، قمری، انواع مار سمی و مار آبی یافت می‌شود.

کلاهه وپارک جنگلی این زیستگاه مامنی مناسب وامن برای زیست کبک وتیهو است.دشت های کلاهه مانند عبدل آباد به دلیل وجود مزارع کشاورزی زیستگاه خوبی برای پرندگان دانه خوار است و حضور جوندگان کوچک و خزندگان موجب شده که پرندگان شکاری نیز در چرخه تنوع زیستی این منطقه موجود باشد.

وضعیت آب وهوا در روز صعود:

سرد و آفتابی، با باد بسیار ملایم

شرح برنامه: 

این صعود با هدف ایجاد شادی ونشاط و طراوت، و ارتقای سطح سلامت روحی وجسمی همنوردان در روز جمعه مورخ ۱۳۹۹/۱۱/۳ با حضور ۱۸ تن از دوستان طبق اعلام برنامه باشگاه، از میدان شریعتی استارت خورد.

طبق قرارقبلی ساعت اجماع ۶ صبح بود که وسیله بدون تاخیر در ساعت مذکور حاضر لکن به دلیل عدم حضور به موقع بعضی از دوستان با تاخیر ۱۵ دقیقه ای از اراک به سمت روستای سفید شبان حرکت کردیم،سپس  در ساعت ۷:۴۰ صبح به روستای مذکور رسیدیم و  همنوردان گرامی صبحانه را در ابتدای روستای سفید شبان صرف نمودند.

درساعت ۸:۱۰ از مسیر غربی به سمت قله  حرکت کردیم ، پیمایش را ادامه دادیم ودر زمان صعود چند توقف کوتاه جهت استراحت و صرف تنقلات داشتیم. با توجه به اینکه زمین پوشیده از برف بود بعد از ۲ ساعت صعود به صخره ها رسیدیم. مسیر را ادامه دادیم و روی یال بن گرکان رسیدیم و دقایقی بعد نیز در طی مسیر با استراحتهای کوتاه وصرف تنقلات وخوش وبش با همنوردان  به روی تیغه ی زیبای کلاهه رسیدیم و بعد از گذشت یک ساعت بر روی تیغه باطوم ها را جمع کردیم و از روی صخره از قسمت غرب دست به سنگ شدیم .  حدود ساعت ۱۱:۴۵برفراز یکی دیگر از قله های زیبای کشورمان با خاطره ای خوش قرار گرفیتم.

تایم بسیار کوتاهی درحد انداختن چند عکس یادگاری در قله ماندیم. وسپس در ساعت ۱۲:۲۰ جهت فرود ادامه مسیر دادیم.ودر برگشت، مسیری را که انتخاب کردیم، شاهد شیب تند و شن اسکی بسیار جالبی بودیم،و نهایتا پس از گذراندن چند چشمه آب در مسیردر ساعت ۱۴:۳۰ عصر به دامنه قله،به روستای سفید شبان رسیدیم و سپس سوار بر مینی بوس جهت صرف ناهار به روستای آهو رفتیم و بعد از صرف ناهار و چای ساعت ۱۶:۳۰ از روستای آهو به سمت اراک حرکت کردیم.

نهایتا ساعت ۱۷:۳۰ برنامه ای بسیار عالی وپرتجربه ،با خاطراتی شادو خرم در کنار دوستانی باصفا، به پایان رسید. قابل ذکر است با توجه به شناخت سرپرست برنامه از منطقه، بهترین مسیر برای صعود انتخاب گردید که این موضوع قابل توجه می باشد.

در آخرنیز، از کلیه دوستان دست اندر کار برنامه  و همنوردان عزیز که نهایت همکاری با سرپرست برنامه را داشتند صمیمانه تشکر وقدردانی میگردد. به امید دیداردرصعودهای آتی.

تهیه گزارش : علی محسنی

۰ پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟
خیالتان راحت باشد 🙂

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.