مشخصات برنامه
برنامه صعود به قله شاه کیخسرو
تاریخ اجرا : ۱۴۰۰/۰۲/۲۴
سرپرست برنامه : خلیل چقایی
مربی برنامه :
تعداد افراد شرکت کننده : ۱۷ نفر
افراد شرکت کننده :
خانمها: مریم قاهانی، مریم سلیمی، حدیث ملک حسینی، نگار صادقی،خانم سنیا ملکی،شادی رفیعی
آقایان: غلامرضا حبیب نژاد،حسین اصغری، مجید لطیفی، علی توکلی،حبیب مقدسی،علی کریمی، محسن نجفیان، مسعود بهلول وند، علی فایق نژاد،شایان امیری.
معرفی منطقه:
کوه شاه کیخسرو یا کوه شاهزنده از جمله کوه های شهرستان شازند از توابع استان مرکزی یکی از کوه های مورد توجه هموطنان زرتشتی است.این کوه در مجاورت دو روستای الرج و گوره زار قرار دارد.روستای الرج در قسمت جنوب غربی این کوه قرار دارد و از توابع پل دوآب بخش زالیان شهرستان شازند استان مرکزی است.روستای گوره زار در شمال غربی این روستا قرار دارد و از توابع دهستان اناج بخش خنداب شهرستان اراک استان مرکزی است.در هر حال راه اصلی رفت و آمد به کوه شاه کیخسرواز طریق جاده اراک به ملایر و از طریق دو مسیر روستای فر – روستای اسکان و روستای الرج به طول ۸ کیلومتر و مسیر دیگر از سمت روستای بادامک می باشد.
استاد ابراهیم دهگان مورخ صاحب نام استان مرکزی درباره کوه شاهزنده در کتاب گزارشنامه در سال ۱۳۴۲ شمسی می نویسد: «کوه شاهزنده که در مجاورت قریه گوره زار واقع شده دارای غاری است به ۳٫۵ متر طول ، ۳٫۵ متر عرض و حدود ۳ متر ارتفاع. محل توجه و زیارت گاه پارسیان بوده است.راه صعب العبوری دارد که از راه اسکان و الرج به آن جا رفت و آمد می کنند..کیخسرو پس از ۶۰ سال سلطنت دل از دنیا برکند و آماده سفر معنوی گردید.سران و بزرگان لشگر را در دشتی گرد آورد و لهراسب را به داشتن فر کیانی معرفی نمود و گفت آهنگ سفر معنوی دارم.دستان رستم ، گودرز ، گیو ، بیژن ،گستهم، فریبرز، طوس و مغراران از ایرانیان رو به کوه و دشت نهادند.همه رفتند جز طوس و گیو و فریبرز و بیژن که یک شبانه روز با کیخسرو بودند ، به چشمه رسیدند شب را در آن جا ماندند.کیخسرو گفت فردا مرا نخواهید دید شما هم این جا نمانید.برف خواهد بارید و شما نابود خواهید شد.همراهان کیخسرو نشنیدند ،شب را ماندند ، صبح برخاستند شاه را ندیدند ، برف باریدن گرفت و همه هلاک شدند ، می گویند آن چشمه همان است که مستوفی آن را به چشمه کیخسرو نامیده ، در پای راسوند و اکنون به نام بلاغ نزدیک به ده حک واقع است و آن کوه که کیخسرو در آن پنهان شده همین کوه گوره زار معروف به کوه شاه زنده است و آن دشت واقع در جاپلق موسوم به برفیان است.اما خود کلمه شازند یا شاه زند و یا شاه زنده به زبان عامه شاه زنده معروف است و می گویند کیخسرو در این غار پنهان شده و روزی فریدون وار سر از غار بیرون کشیده و دنیا را پر از فر کیانی خواهد نمود.
فرهنگ جغرافیایی ایران در جلد دوم صفحه ۲۶۱ در سال ۱۳۲۸ شمسی ذیل کلمه گوره زار آورده است:«دهی است جزء دهستان شراء بالا بخش کمیجان شهرستان اراک.۷۲ کیلومتری جنوب کمیجان.۱ کیلومتری راه عمومی شراء در دامنه کوهستان سردسیر و سکنه آن ۵۱۴ نفر مسیحی و ارمنی…نزدیک قریه در دامنه کوه شاه زنده هفت قبر بزرگ از ارامنه خیلی قدیم به جا مانده که به قبر هفت برادران و یا هفت کسان معروف است .
برگرفته از کتاب استاد ابراهیم دهگان.
شرح گزارش:
راس ساعت شش و چهل دقیقه از میدان شریعتی اراک به سمت روستای الرج با یک دستگاه مینی بوس حرکت کردیم ، ساعت هفت و نیم انتهای روستا پیاده شدیم.
بعد از معارفه و آماده شدن اعضا در ساعت هفت و چهل دقیقه استارت زدیم. از میان گندمزارها بسمت کوه شاکیخسرو، نیم ساعت رفتیم تا به پای کوه رسیدیم بعد از صرف صبحانه در زیر سایه درختهای بادام دیم ،ساعت هشت و چهل دقیقه از پای کوه به سمت قله اوج گرفتیم.
مسیر انتخابی ، مسیر صخره ای سمت راست قله بود.
از روی یال میانی منتهی به قله راه افتادیم تا به قسمت صخرهای رسیدیم از اونجا به بعد مسیر با سنگ چین و پیکانهای قرمز مشخص شده بود.وقتی که به خط راس رسیدیم از خط الراس بصورت عرضی عبور کرده و روبروی ما سمت چپ قله و تابلوی آن مشاهده میشد
که در نهایت در ساعت ۱۳ همه اعضای تیم روی قله بودند .
بعد از صرف ناهار و عکس انداختن ساعت ۱۴ از قله سرازیر شدیم و بعد کلی تفریح در ساعت ۱۸ پای مینی بوس بودیم.
ساعت ۱۹ برنامه در میدان شریعتی اراک پایان یافت.
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد 🙂