مشخصات برنامه

صعود به قله جانستون

تاریخ اجرا : ۴ تیر ۱۴۰۰

سرپرست برنامه : منیژه سلمانی

مربی برنامه :

تعداد افراد شرکت کننده :

افراد شرکت کننده :

خانم ها:

آقایان:

قله جانستون:

قله جانستون با ارتفاع ۳۹۵۰ متر در شمال شرق تهران، منطقه فشم و روستای آبنیک واقع شده است. ارتفاع این قله را برخی منابع ۴۱۰۰ متر نیز گفته اند. با بررسی چند نقشه که در دستم بود و ارتفاع سنجی با گوگل ارث، ارتفاع ۴۱۰۰ متر برای این قله چندان قابل قبول بنظر نمیرسد.در مورد علت انتخاب این نام برای این قله اطلاعات دقیقی در دست نیست. به روایتـی اولین صعـود کننده این قله یک تبعـه خارجـی به نام John Ston بـوده است و روایتی دیگـر سخت بـودن صعـود این قله و وجـود صخـره های سنگی در اطـراف آن را دلیـل انتخاب این نـام می داند و آن را به جان ستان تعبیر می کند.

توپوگرافی قله:

یکی از زیباترین منـاطق در البرز مرکزی دشت جانستـون اسـت، ایـن دشـت با ارتفاع متوسط ۲۸۵۰ متر توسط چند قله احاطه شده که قله جانستون در شمال این دشت واقع میباشد. روستای آبنیک با ارتفاع تقریبی ۲۴۰۰ متر از سطح دریا در جنوب دشت جانستون واقع میباشد.قله جانستون واقع در ناحیه کوهستانی البرز مرکزی، از جنوب به دره آب نیک، از شمال به بخشی از دره رودخانه لار، از شرق توسط یک خط الراس مرتفع به قله خرسنگ و از غرب توسط گردنه و قله وزوا به قلل برج و خلنو متصل می گردد.

مسیرهای صعود:

۱- مسیر جنوبی، مسیر نرمال صعود این قله است. در انتهای دشت، از سمت چپ غار بیوک آقا شروع شده، سپس با تراورس به سمت غرب، از روی گرده ای که از میان سنگ ها و صخره ها و برف چال های فصلی می گذرد، به قله منتهی می شود.

۲- مسیر شرقی، از مسیر یال زمستانی که بعد از گذر از تنگ آبنیک و ابتدای دشت جاستون شروع می شود.

۳- مسیر غربی، که از همان دره شرقی انتهای دشت (مسیر صعود به خرسنگ) بوده و مسیری طولانی است.

دسترسی:

بزرگراه شهید بابایی – جاده لشگرک (تابلو لشگرک – لواسان) – میدان قائم – جاده فشم – میدان فشم – به سمت زایگان و گرمابدر – روستای آبنیک.

از اتوبان بابایی تا میدان قائم (دو راهی لواسان-فشم) حدود ۷ کیلومتر و از میدان قائم تا میدان فشم ۱۵ کیلومتر راه در پیش دارید. از میدان فشم به سمت زایگان (سمت راست) که حرکت میکنید پس از ۱۲ کیلومتر (بعد از زایگان و قبل از گرمابدر) به تابلوی روستای آبنیک میرسید. از سر جاده تا روستا حدود ۵۰۰ متر هست. میتوانید خودروی خود را همان ابتدای روستا پارک کرده و پیاده روی را شروع کنید. یا از داخل روستا و پس از عبور از دو پل به خیابانی میرسید که تابلوی جانستان دارد. خیابان جانستان یک جاده خاکی ماشین رو بطول حدود ۳ کیلومتر هست که از کنار رودخانه عبور میکند. میتوانید این جاده را تا انتها با ماشین رفته و در یک جای مناسب خودروی خود را پارک کنید. انتهای این جاده باید با عبور از یک پل تنه درخت) از عرض رودخانه رد شده تا در مسیر پاکوب دشت جانستون قرار بگیرید. از اینجا تا دشت کمتر از یک ساعت پیاده روی در پیش دارید.

چشمه های مسیر:

۱- ابتدای دشت جانستون

۲- نیمه مسیــر دشــت با لوله و آب انبار

۳- چشمه های پائین غار بیوک آقا (شاید فصلی باشند از آنجا که بیشتر از یک ساعت در دشت پیاده روی ندارید بهتر است که آب را از همان چشمه ابتدای دشت بردارید که همیشگی و مطمئن است. پس از پشت سر گذاشتن مسیر شیبدار منتهی به دشت، زمانی که برای اولین بار دشت را می بینید این چشمه در سمت راست شما کمی پائین تر و در مسیر پاکوب قرار دارد.

شرح برنامه:

در ساعت ۱۶ عصر مورخ ۳/۴/۱۴۰۰با ماشین شخصی از اراک به سمت فشم حرکت کردیم . بعد از رسیدن به فشم و عبور از میدان فشم به سمت حسن دره و بعد از زایگان, یک تابلو در سمت چپ جاده, ورودی روستای آبنیک را مشخص کرده. از سر جاده تا مرکز روستا و پارکینگ مسافت کم چند دقیقه ای را طی کردیم. در ساعت ۸.۳۰ به روستا رسیدیم و چادرها را برپا کردیم و از صدای آب رودخانه و عطر خوش گلپر و شب مهتابی زیبا در کنار دوستان جان لذت بردیم . روز جمعه مورخ ۴/۴/۱۴۰۰ ساعت ۶ صبح از روستا به سرقدمی خانم منیژه سلمانی شروع به حرکت کردیم . رودخانه ابنیک درروستا جریان داره و بعد از چند دقیقه با عبور از یک پل سیمانی در سمت چپ, وارد مسیری خاکی میشویم. رودخانه ابنیک در سمت راست ما قرارگرفته و اینجاباید از رودخانه که عرض زیادی هم نداره رد میشدیم. البته پلی دیده نمیشه و ما از روی تکه الواری که برای دسترسی محلی بود عبور کردیم و حالا هنگام حرکت, رودخانه در سمت چپ ما قرار گرفته. چندین گروه کوهنوردی دیگرهم در مسیرمون بودند که عازم صعود به قله خرسنگ و جانستون بودند. حالادیگه مسیرپاکوب باریک میشودو اطراف آنراگیاه گلپر پوشانده. بعد از حدود ۱۰دقیقه وارد یک دره میشویم که مسیرپاکوپ باریکی را داره و در جاهایی همراه با شیب و حتی در جاهایی ریسمانهای سیمی در کوه برای حمایت و کمک به صعود اماتورها و حمایت در عبور زمستانی مسیر تعبیه شده استکه نیاز به بازنگیری و ترمیم مسیر برای صعود زمستانی دارد . بعد از چند دقیقه از مسیر پاکوپ سمت راست که از کنارغار اقا بیوک میگذره خارج شدیم چون در انتهای صعود به شیب تندی میرسه. مسیر انتخابی ما در سمت چپ ان قرار داشت که از دشت  جانستون و با شیب ملایم تر در هنگام صعود خواهدبود. در ساعت ۷:۳۰ به دشت و گوسفندسرایی در ارتفاع ۲۷۸۸ متری رسیدیم و اینجاتوقف کوتاهی داشتیم صبحانه داشتیم. بعد از عبور از دشت به سمت چپ حرکت کردیم و اینجا از رودخانه که عرض زیادی هم نداشت رد شدیم. حالا رودخانه در سمت راست ما قرار گرفته و از اینجا محل صعودما از مسیری شیبدار خواهد بود. بعد از یک ساعت توقف کوتاهی برای نوشیدن اب داشتیم. دوباره صعود را در شیب ادامه دادیم وبعد از یک ساعت پیمایش به ارتفاع ۳۳۹۶ متری رسیدیم که برای استراحت و تجدید قوا قبل از صعود در آنجا استراحت کوتاهی داشتیم. بعد از حدودا نیم ساعت صعود در شیب به خط الراس رسیدیم. در ارتفاع ۳۷۴۴ متری و قبل از رسیدن به قله توقف دیگری داشتیم و بقیه مسیر را دست به سنگ صعود کردیم. در ساعت ۱۱:۱۵ به قله جانستون با ارتفاع ۳۹۵۰ متری رسیدیم . بعد از استراحت کوتاه و گرفتن عکس یادگاری مسیر فرود را در پیش گرفتیم .

در زمان فرود از مسیرهای همراه با شن اسکی, تراورس بهمراه شیب, دشت به رودخانه ابنیک و دشتی رسیدیم. منطقه ایی زیبا به همراه چشمه های های زیبا و سرسبز زمان مناسبی بود برای تجدید قوا و لذت از اب خنک و بینظیر این منطقه و صرف ناهار بود . بعد از استراحت و صرف ناهار مسیر را در همان پاکوپ صبح و در هنگام صعودبرای رسیدن به روستا ادامه دادیم و بعد از حدود یکساعت درساعت ۵ عصر به ابتدای روستا رسیدیم و بعد از استراحت و سرد کردن به سمت اراک حرکت کردیم. با توجه به ترافیگ سنگین جاده فشم به تهران از ساعت ۵ عصر تا ۹ شب در ترافیک فشم اسیر شدیم و بعد از گذشت ۴ ساعت که در ترافیک بودیم بالاخره مسیر حرکت باز شد و در ساعت ۱ بامداد به اراک رسیدیم .

۲ پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟
خیالتان راحت باشد 🙂

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.